Blog

BLUELIGHT / Jurnal subiectiv  / Când Sărbătorile sunt fericite! Dar oamenii…???

Când Sărbătorile sunt fericite! Dar oamenii…???

Deschid facebook-ul și de fiecare dată mă minunează falsitatea imaginilor, sentimentelor, cuvintelor frumoase ce umblă slobode în eter.

Imagini frumoase, idilice, de filme Hallmark în care familiile par fericite, se iubesc, sunt profund tradiționale și mierea curge în jurul lor, de stau muștele ca pe rahat!

La astfel de imagini, nu pot să dau nici măcar un like și parcă regret că nu s-a inventat emoticonul cu vomă. Oamenii aceea falși pozează în familia fericită, gură-cască de admiratori îi felicită, le urează și mai multă fericire deși pare imposibil să existe mai multă, le urează iubire veșnică, iar ei emoționați, îmbujorați, mulțumesc timid și pudic.

Oameni aceea nu știu că în spatele imaginii de Hallmark stă ascunsă viață, iar asta e o cățea rea, cu spume la gură, turbată, ce mușcă, lasă urme, buboaie infectate și răni de nevindecat!

Studii de caz:

1. Se ia prima imagine ce mi-a căzut sub ochi, cunoscuți de-ai mei de ani de zile, când telefoanele mobile nu se inventaseră iar violența era păstrată în sânul familie, discutată doar de vecini, la banca din față scării. Familie tradițională, căsătorită după toate perceptele biblice, cu un copil mare acum, ce la rândul lui se pregătește să-și întemeieze o familie. La prima vedere, îi invidiezi și îți dorești și tu viața lor! Nu-ți dori așa ceva! Dincolo de fardul de pe față ei și zâmbetul larg, vei da peste multă durere și nefericire. Dacă vei avea curiozitatea să-i dai hainele jos, vei vedea vânătăile ce spun povestea vieții de familie fericită și împlinită doar pe facebook. El, soțul, devenit personaj important cu funcție și costum, chiar dacă gramatica i-a rămas profund străină, încă e de părere că soția trebuie ținută din scurt cu bătaie, violență, călcată în picioare la propriu și, uneori, chiar sechestrată. Ea, femeie simplă ce nu a cunoscută iubirea și protecția nici în copilărie, i se pare firească viață pe care o duce căci alta nu știe. Și iată, din ființă neînsemnată ce era, a devenit o persoană importantă, iese în week-end-uri cu colegii soțului și ei intelectuali semidocți, purtători de costume, merge în vacanțe în străinătate cu aceleași grupuri elitiste… Ascunde cât poate pumnii pe care îi primește prin camerele de hotel pe motiv că e proastă, nu știe să se îmbrace, nu știe să vorbească deși, în prostia lui, soțul nu realizează că el e mult mai prost afișând o falsă cultură și purtând discuții elevate cu gramatică lui șchioapă. Iar copilul ăla ce zâmbește inocent alături de mamă și urmează să aibe și el o familie, moștenește caracterul infect al tatălui căci nu a avut nici o reținere să-și lovească mamă, să o jignească, să-și bată joc de ea! E frumos facebook-ul, nu???

2. Cuplul de intelectuali căsătoriți din necesitatea ticăitului ceasului biologic. El- mai tânăr,  o iubea sincer la momentul T, ea- mai coaptă, era  dornică de procreere la același moment T. Dragostea a durat mai puțin de un an dar, totuși, a fost încununată de succes, cu procreere. Iar după acest scurt moment de fericire ( adică T), fiecare s-a retras în dormitorul lui la fel de cald și primitor precum planeta Krypton, rămânând prieteni și dedicați scopului comun: administrarea celor două bunuri,  copilul și averea. Nu postează decât rar, iar la status nici măcar nu și-au trecut starea civilă. Uneori, însă, pot fi regăsiți ca prieteni pe facebook. În ultima perioadă, dând dovadă că sunt un cuplu modern, se afișează separat, fiecare cu gașca lui de prieteni, iar oamenii se gândesc că sunt un cuplu foarte coool. Dar ei de ani de zile nu se mai suportă, nu se mai iubesc, nu se mai ating însă nici unul nu se îndură să renunțe la ceea ce au. Trăiesc într-o casă rece, educând un copil cu convingerea că atingerile, îmbrățișările, cuvintele frumoase, dormitul împreună al părinților sunt chestii nesănătoase, de evitat. Violența în cazul lor se manifestă prin discuții urâte, prin tăcere, comportament de străini în casa comună, manipularea sentimentala a propriului copil… Iar asta, tot violență se cheamă!

3. Cuplul căsătoriților de ani de zile ce încă afișează dragostea sinceră, ieșitul împreună cu regularitate, chestie ce-i dă ei siguranță că e iubită, iar lui, împlinirea că este bărbat dedicat familiei. În adâncul sufletului, pasiunea a murit de multă vreme dar ea nu știe asta, iar el este un maestru al deghizării și prefăcătoriei. Ce dacă o mai bârfește pe la colțuri, că ea e așa… și pe dincolo…, că are nu știu câte defecte…, că parcă era mișto dacă ar fi fost altfel… Ea îi conferă siguranță, stabilitate, un cămin solid, o imagine de familist împlinit și bucuria faptului că nu e prins atunci când înșeală. Și ce dulce e plăcerea asta de a avea o existență dublă ca BondJames Bond! Par example,  pentru că e bărbat deștept, a luat două lumânări parfumate pe care le va arde în cursul acestei săptămâni. Una- cu soția în seară asta când ea se va simți prințesă, cealaltă- cu partenera ocazională mâine seară când va face ore suplimentare. Aici nu există violență de nici un fel, decât zâmbete, bucurie și minciuni!

4. Mama copiilor și tatăl sunt acel cuplu pentru care ea a încetat de ceva vreme să mai fie femeie în ochii lui. După naștere ea a devenit doar mama copiilor, un obiect sfânt la care doar te închini, fără să-l atingi sau să-i acorzi prea mare importanță. E necesară la casa omului căci ea, după o zi de lucru, duce copii la balet, la înot, la engleză, la germană, îi culca, îi ajută la teme și, în week-end, iese cu ei la diverse activități comune, de familie. Atunci, in week-end, este prezent si El, ca trofeu, fiind cap de familie și responsabil de bunăstarea si fericirea membrilor familiei. Nimic din ce face ea nu este bine! Se îmbrăca prost, fără gust, poartă discuții stupide, nu se ridică la nivelul pretențiilor lui, nu este pe măsura personalității lui marcante și, să arate asta, de multe ori o poartă ușor în urmă lui, în stilul tradițional al indienilor și nu uită să-i facă observații de câte ori are ocazia. Cât despre dragoste, sex, îmbrățișări, momente unice în doi, evadări din cotidian, acestea nu se potrivesc unui cuplu serios și sobru de părinți, sunt prostii accesibile fraierilor, nu lor. Când spun lor, a se înțelege el, căci ea, ca orice femeie, nu așa și-a imaginat viață de familie! Dar nu se plânge, are o casă frumoasă, au mașină, au copii, concedii împreună și toate  astea sunt  suficiente să mimeze fericirea( așa cum mimează orgasmul uneori, dar nu spune nimănui!)  și să urce fotografii pe facebook de la evenimentele celor mici în care, din când în când, mai apare și EL- tatăl trofeu!

5. Cuplul format din amazoana și supusul. Ea s-a născut să fie șefă, el a fost făcut pentru a fi călcat în picioare și umilit. La schimb cu umilință lui, a venit însă și bunăstarea materială. Ea, amazoana, femeie războinică, de neînfrânt, aleasă a zeilor, s-a străduit, s-a zbătut, a avut noroc, a făcut bani călcând pe cadavre iar pe el l-a împins în lumea bună. Din copilul de cartier sărac, marginalizat de tovarășii de joacă, iată-l bine-mersi în zonă rezidențială, cu mașină de fitze, ținute de firmă, plimbări peste hotare. Poate să-și dea aere la întâlnirile cu prietenii, foștii  tovarăși de cartier ce-l marginalizau, să vorbească cu o deferență studiată, așa cum a văzut el în filme dar și în mediul în care a ajuns să se învârtă. Doar că, uneori, în intimitatea căminului de lux,  este transformat în cârpă, se șterge pe jos cu el, cu pretențiile lui, aerele lui și i se atrage violent atenția că, dacă nu se conformează la orice,  toate astea vor dispărea. Că nu-s ale lui și nu a venit cu ele de la mă-să, să se știe !!! Iar el știe, așa că, în luxul căminului, pune capul jos și înghite tot dar, când va ieșii pe stradă cu mașina lui de lux, le arată el fraierilor!!!

Și asta e o trecere sumară a ceea ce vedem zilele astea, de sărbătoare, pe facebook, când toți țin să-și afișeze fericirea și bucuria.

Și în mod sigur, la fel voi face și eu, că nu-s mai brează ca alții doar că, deocamdată,  încă iubesc sincer, fără intenții ascunse și gânduri de preamărire, în sărăcie și pasiune. Dar… nu se știe niciodată!

Cât despre voi, ceilalți, v-ați recunoscut pe aici, din întâmplare ???

Dacă da, stați liniștiți, secretul vostru e în siguranță cu mine!

No Comments
Post a Comment