Blog

BLUELIGHT / Portret  / Imaginea lui Vivi Drăgan Vasile – în viziunea mea!

Imaginea lui Vivi Drăgan Vasile – în viziunea mea!

Portretul de azi este dedicat lui Vivi Drăgan Vasile.

Probabil vă întrebați cine este Vivi Drăgan Vasile căci nu l-ați văzut nici pe canapeaua lui Capatos, nici în ultimul număr al Cancan-ului!

Pentru cei tineri, nefamiliarizați cu lumea filmelor, Vivi Drăgan Vasile este director de imagine sau operator de imagine cum era cândva, pe vremuri.

Pentru mine, este cel mai bun director de imagine, un Michelangelo al camerei de filmat ce dă o mie de nuanțe alb-negrului și te face să fii parte din poveste.

Din spusele lui, este doar unul dintre directorii buni de imagine căci în artă nu există cel mai bun! Așa sunt oamenii aceștia, și talentați, și modești.

Prima oară am citit despre Vivi Drăgan Vasile în anii ’80 în revistă Cinema, un refugiu al celor ce iubeam lumea filmului  din acele vremuri dificile. În satul meu de câmpie, greu ajungea revista atât de dragă. Poștașul refuza să-mi facă abonament pe motiv că un singur abonament în sat  nu era suficient ca să facă drumul de la București la Silistea. Așa că mama, părtașă la toate toanele și nebuniile mele, ruga muncitorii navetiști ce ajungea săptămânal la București, să-mi ia și mie revista Cinema. O vreme a mers oricedura asta  până când autoritățile au decis să scoată un număr mai mic de exemplare, greu de găsit apoi chiar și pentru bucureșteni.

Dar pentru noi, copii crescuți la sat, exemplare acelea ajunse pe mâinile noastre, erau suficiente să ne permită să visăm.

Și așa, printre filme, actori, regizori, am aflat și de directori de imagine, ce fac ei, Vivi Drăgan Vasile fiind tânăr, în plină forță creativă la acel moment! Și mi-a plăcut cum arată, cu aparatul de filmat pe umăr( CINE-căra!),  și mi-a plăcut ce citeam despre el, astfel că filmele, în afară de regizori și actori, au început să aibe și operator de imagine. Dincolo de text, joc actoricesc, filmele au început să aibe și imagine, iar prezența lui pe generic era garanția că cel puțin imaginea va fi altfel! Și cine nu i-a văzut imaginea din atâtea file de referință?? Filantropica, Occident, Patul conjugal, Despre oameni și melci, Cuibul de viespi, Drumul oaselor, Moromeții 1,…

Directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile a obținut cinci premii pentru imagine ale Asociației Cineaștilor din România (ACIN)/Uniunii Cineaștilor din România (UCIN):

  • în anul 1979 – pentru filmul Ora zero;
  • în anul 1987 – pentru filmul Moromeții ;
  • în anii 1994-1995 – pentru filmul Stare de fapt;
  • în anul 2002 – pentru filmele Occident și Furia 
  • în anul 2008 – pentru filmul Nunta mută.

După optsprezece ani de experiență și rezultate meritorii, este chemat la I.A.T.C.-I.L.C. ca profesor invitat în perioada 1990 – 1994. Din anul 1992 este director executiv al Fundației „Arte vizuale”.

Acum, aveți ocazia să-i vedeți munca în Moromeții 2 și merită pe deplin s-o faceți! Iar dacă veți fi norocoși ca mine, poate chiar vă întâlniți cu el și faceți o fotografie!

 

No Comments
Post a Comment