Blog

BLUELIGHT / Coffee time  / Seară de film la căminul cultural

Seară de film la căminul cultural

Pentru că-mi doream enormă să văd cât mai repede Moromeții 2, mi-am  încercat norocul și am mers la ceea ce a fost cândva cinematograful București, actualmente lăcaș de cultură al consiliilor, comitetelor și altor comisii locale.

Proastă ideea să faci rabat la calitate atunci când e vorba de un film bun, mult așteptat! Căci, dintr-o dată m-am trezit la căminul cultural din comuna Siliștea Gumești când se dădea film o singură dată pe săptămâna, acum o căruță de ani, când nici nu bănuiam noi că cineva se va aventura să ecranizeze romanul lui Marin Preda.

Mi-am zis, în mintea mea obosită de atâta week-end, că e duminică, ne vedem mai mulți prieteni, socializăm cu ocazia asta și ne dăm și culturali până în măduva oaselor!

Că lucrurile sunt tulburi, racordate la energia anilor 80, trebuia să-mi fi dat seama din momentul în care am încercat să sun, chiar să trec  să rezerv locuri, dar fără succes. Fiind sâmbătă și duminică, e normal ca aceste instituții să nu funcționeze! Așa că m-am dus duminică la oră 517   încrezătoare că voi găsi bilete la casă. Și, ca o femeie modernă ce cheltuiește tot ce are cash în geantă, m-am dus să achit cu cardul. Mare nerozie! Domnul de la casierie m-a privit cu milă și mi-a spus că nu există așa ceva, să merg să caut un bancomat, să vin cu bani adevărați! În timp ce stăteam eu așa la coadă, după ce găsisem bancomatul norocos,  am remarcat că rezervări se făcuseră, dar altfel, tot ca în anii 80, pe sub mână, cu telefoane personale, nu alea oficiale afișate pe site. Că fiind al primăriei, al consiliilor și comitetelor locale, era firesc ca primii pe liste să fie salariații acestor instituții, ocupanți ai locurilor cele mai bune, că se știe, fiind de notorietate: nimeni nu e mai însetat de cultură ca românul cu program lejer atunci când poate beneficia și de ceva reduceri.

Așa că am primit locuri undeva la lojă unde ne-am simțit ca la Doftana, privind printre gratii.

Fiind la căminul cultural, tot în anii 80, normal că nu a început la ora 18 cum era programat ci mai târziu, căci nu veniseră toate notabilitățile locale abonate la pomeni.  Nu era nici secretarul, nici portarul, nici nevastă președintelui comitetului de bloc de unde locuiește portarul! Căci, uite, e trecută pe listă dar încă nu a apucat să se coafeze fiind ditamai evenimentul monden! Așa că am așteptat să vină toți, să fim mai intimi!

Formalitățile fiind îndeplinite și toată lumea prezentă, a început și mult așteptata peliculă! Dar sonorizarea, tot ca la căminul cultural când bandă era zgâriată și cu greu reușea nea Vasile de la butoane să repare ceva. Așa că multe replici savuroase ale mucalitului Ilie Moromete au trecut pe lângă noi fără să le înțelegem,  dispărând în neant!.

În rest, doar de bine! Un film măreț cu actori pe măsură, deși rămân la părerea că Rebengiuc a fost cel mai autentic Ilie Moromete.

M-a încântat muzică lui Vasile Șirli, plecat de ani mulți din țară, regizor muzical la Disneyland în Paris, cel ce a făcut coloana sonoră a  filmului Un echipaj pentru Singapore, piesa interpretat de Dida Drăgan- Rug, dăinuind peste ani. Dar cine să-l mai știe în România când avem atâtea personaje mondene?

M-a încântat apariția Ioanei Crăciunescu, plecată și ea de multă vreme, tot în Franța. Câți o mai știți în rolul Anei din filmul Ion- blestemul pământului, blestemul iubirii???

Mi-a plăcut vocea lui Andrei Pleșu la finalul filmului!

E frumos la căminul cultural dar, dacă vreți să vedeți cu adevărat un film, mergeți la cinematografele capitaliste unde vă puteți rezerva on-line locurile chiar și la 2 noaptea, puteți plăți cu cardul, beneficiați de condiții bune de vizionare, sonorizarea este OK, puteți savura o cafea, o cola, și chiar începe la ora stabilită indiferent că e sala full sau ești doar tu, neînsoțită de secretarul de partid!

Așa că marți,  mă voi scutura de damful activiștilor de partid și mă voi bălăci în decadența cinematografului de la Mall, unde sper să savurez fiecare milimetru de peliculă!

No Comments
Post a Comment