Blog

BLUELIGHT / Jurnal subiectiv  / Despre soacre, nu neapărat de bine!

Despre soacre, nu neapărat de bine!

Nu am fost niciodată căsătorită cu acte. Viața mea s-a împărțit în relații de lungă durată, uneori mai lungi decât multe căsnicii ale prietenilor,  dar fără presiunea acelor hârtii ce conferă, uneori, drept de viață și moarte asupra partenerilor.
Fiind eu, așa…, cu relații de lungă durată, am avut parte și de soacre.

Soacrele sunt femeile acelea ce au dat naștere bărbaților din viața noastră, i-au crescut cum au știut ele mai bine astfel, încât, la bătrânețe, să le fie sprijin lor ( nu să ne fie sprijin!!!), s-au sacrificat pentru ei, au renunțat la propria viață astfel încât ei să le fie recunoscători în veci, să nu cumva să uite cui datorează totul pe acest pământ!

Experiența mea în materie de soacre nu se limitează doar la propria persoană ci are în vedere experiențele celor din jur, indiferent că sunt femei sau bărbați. Căci fiecare dintre noi, adică dintre voi, cei căsătoriți(sic!), indiferent că sunteți femeie sau bărbat, aveți o soacră undeva, în lumea asta.

În materie de soacre, folclorul românesc este nelimitat, conflictul soacră-noră permanent, deși în alte țări această discuție ar fi fără obiect. Și soacra, și nora sunt două femei ce se bat pentru dragostea aceluiași bărbat, dar de pe poziții diferite, cu o dragoste de natură total diferită, un război veșnic  al societății românești.

De ce oare?
Din cauza că, încă,  suntem o societate primitivă?
Din cauza lui Creangă și a poveștii Soacra cu trei nurori?
De ce nora vede în soacră o sperietoare, iar soacra vede în noră o vrăjitoare ce a venit să-i ia băiatul pe coada măturii?
Când veți afla răspunsul la aceste de ce-uri, să mi-l spuneți,  să nu mor proastă.

Până atunci, personal vă comunic că am întâlnit următoarele categorii de soacre:

1. Soacra prietenă. O specie foarte rară, exact cum este dropia în Bărăgan. Te place, nu te place, nu îți arată niciodată asta, dar îți zâmbește de fiecare dată când te vede, îți întinde masa, îți face o cafea… Râde cu tine, gustă glumele cu tentă sexuală, fumați împreună și beți un pahar de vin, discutați sincer despre odorul încredințat, nu se bagă în discuțiile voastre contradictorii, vorbește cu nonșalanță despre fostele lui fără să găsească vinovați în cauza despărțirii. Nu are curiozități cu privire la trecutul tău atâta timp cât odorul este vesel, fericit, hrănit corespunzător, elegant, parfumat, fără să emane vreo urmă de stres cauzat de căsnicie. Este soacra pe care ne-o dorim toți, care ne poate rămâne prietenă și după despărțire dar de care puțini avem parte.

2. Soacra pentru care nici o femeie nu e destul de bună pentru progenitura ei. Ei bine, în opinia ei, încă nu s-a născut femeia care să merite fructul iubirii ei, ieșit din trupul ei, crescut de ea, educat de ea! Nu are importantă că odorul ei este un pic cam strâmb, nu îl duce prea tare capul, nu știe să se poarte, în general, nu doar în societate, bea fără să știe să o facă și devine violent, are idealuri reduse în viață și o personalitate de cârpă… Pentru ea este a 8-a minune a lumii! Îți vorbește din vârful limbii, are o brumă de educație, a fost casnică toată viață, dar asta nu o împiedică să aibe o părere foarte bună despre ea și despre modul în care a reușit ea să-și crească copiii! Nu va fi în stare niciodată să-ți aprecieze efortul de a suportă un asemenea ratat, nu te va crede nicodată când îi vei povesti că toată petrecere scumpul ei a fost criță pe sub masă… Ești tu mincinoasă, scorpie și rău-voitoare făcând aceste afirmații! A fost și el un pic obosit iar asta nu insemana nimic în lumea lor cultă, de oameni cu o brumă de carte, în care nu există noțiunea de bețiv, prost, măgar, dobitoc, cretin.

3. Soacra veșnic nefericită că nu este suficient iubită și respectat de copii. Are tot timpul afișată pe față o pânză de nefericire, ochii ei nu știu să zâmbească ci să arunce doar săgeți, colțurile gurii sunt permenent lăsate, efect al smiorcăielilor cu sau fără motiv. Atitudinea aceasta este un pic teatrală și are drept scop impresionarea publicului, indiferent că sunt progenituri, soț, prieteni, alți membrii ai familiei. Viața ei nu cunoastre bucurii, singurele bucurii sunt copiii, pentru ei a făcut totul. Adică, în traducere liberă, i-a născut, i-a crescut, a renunțat la serviciu iar, apoi, când s-au făcut ceva mai mari, i-a trimis la muncă și a așteptat roadele investiției. Căci la ce servesc copii dacă nu să-ți fie sprijin la bătrânețe??? Bătrânețe care se instraurează, în unele cazuri,  de la 40 de ani. Privește suspicioasă spre femeile care îndrăznesc să-i dorească feciorii căci, pentru ea, nu există noțiunea de dragoste dezinteresată ci doar dorință de acaparare a lor, să beneficieze ele  de bunăstarea lor materială, să le mănânce banii și să-i lase în curul gol. Iar ea apoi, cum să mai trăiască??? Nefericită, neiubită, fără bani!

4. Soacra ce a așteptat toată viață să fie și ea soacră să-și poată traumatiza nora. E tipul cel mai periculos de soacră! E femeie aceea care, în tinerețe,  a fost traumatizată, jignită, lovită de soacră iar ea, din toate astea, a învățat un singur lucru: că o să vină momentul când va fi și ea soacră și se va putea răzbună pe propria noră, exact așa cum a fost și ea, cândva, tratată. Este atât de mică sufletește, încât nu realizează penibilul situație, și-și imaginează că violența va duce la consolidarea poziției ei în relația dintre fiu-noră și dintre ea și noră. În categoria aceasta veți găsi persoanele limitate intelectual, fără acces la informații, fără o viață socială normală, fără contact cu lumea și transformările din jur. S-au format ca oameni acum 40 de ani într-un mediu ostil și acolo au rămas, chiar dacă Pământul s-a învârtit de nenumărate ori în jurul propriei axe.

5. Soacra femeie neîmplinită. Este femeia aceea care s-a lepădat de tot ce înseamnă dragoste, iubire conjugală și și-a îndreptat toată atenția spre dragostea maternă. S-a identificat atât de mult cu odraslele, încât orice altă apropiere feminină de aceștia atrage sunete de clopoței, panică, trepidații, ură. Nu concepe că în lumea asta sunt alte exemplare feminine ce pot iubi sincer propriile ei creații și, ca atare, face tot ce-i stă în putință să elimine din start orice apropiere, orice pasiune, orice poveste ce s-ar putea înfiripa. Căci dragostea supremă există doar în sacralitatea relației mamă-fiu. Parcă o și văd în copilărie predându-le la tablă fiilor: Mami= Love; Fetițele= Bad!!!! Va apela la tot arsenalul din dotare pentru a-și consolida poziția față de vreo nefericită ce ar râvni la băiatul ei: lacrimi de suferință, boli imaginare, lumea ostilă din jur ce nu o înțelege, lipsa prietenilor adevărați care să o sprijine, lipsa de iubire din partea soțului și a propriilor copii, singurătatea în absența lor. Iar imaginația femeii din spatele mamei este nelimitată în aceste cazuri!

În ceea ce mă privește, am ales să nu fiu mamă deci, nici soacră nu voi fi vreodată!
Dar și eu, la rândul meu, am o mamă undeva,  în lumea asta, care și ea este soacră de nurori, de gineri…

Și mă întreb: oare ea cum o fi pentru bieții și bietele ființe nevoite să-și împartă viață alături de odraslele ei scumpe????

 

1 Comment
  • Alexandra
    1 noiembrie 2018 at 21:47

    Eu am o soacra extraordinara,pe care o iubesc ca pe o mama,e un om minunat și ma bucur ca e in vita mea!🤗 cred ca depinde de om,cu siguranța nu toți suntem la fel!😊

Post a Comment